Vrijwilligerstraject voor roeiclubs

Net zoals voor vele sportverenigingen is ook voor roeiclubs de inzet van vrijwilligers cruciaal. De Vlaamse Roeiliga ondersteunt de clubs op heel wat vlakken. Zo konden roeiclubs inschrijven op een traject met Hitch rond het uitbouwen van een sterke vrijwilligerswerking. Er schreven 6 clubs in, waaronder de Open Antwerpse Roeivereniging (OAR). “Vooral het delen van ervaringen met andere clubs vond ik heel verrijkend”, zegt gewezen OAR-voorzitter Yves Royackers.

Image
Geschreven door Joline Willaert
Leestijd: 2 minuten

Wie en welke uitdaging?

Als federatie staat de Vlaamse Roeiliga op heel veel vlakken klaar voor roeiclubs in Vlaanderen. Op recreatief en topsportniveau. Tijdens een dag rond het tekort aan trainers, in het najaar van 2022, volgde algemeen coördinator Celine Pieters van de Vlaamse Roeiliga een keynote van Koen. “Ik nodigde hem het jaar daarna uit op onze Algemene Vergadering voor een keynote. Daarop kwam veel positieve reactie uit de clubs. Vanuit dat enthousiasme besloten we er iets meer mee te doen. Onze roeiclubs ondervinden quasi allemaal moeilijkheden om voldoende vrijwillige helpende handen te vinden. Een ideale focus voor een ondersteuningstraject dus.”

Vroeger en nu?

Met dezelfde dienstverlening van de Vlaamse Roeiliga voeren de roeiclubs toch allemaal hun eigen koers op vlak van vrijwilligersbeleid. Door ervaringen uit te wisselen bundelen de deelnemende clubs nu een reeks good practices, die de praktijktoets al hebben doorstaan bij de collega’s. De aangereikte technieken en modellen bieden bovendien een houvast om ook toekomstige uitdagingen vol vertrouwen aan te gaan.

5 avonden, 6 clubs, talloze gedeelde ervaringen

Theorie meteen naar praktijk via ‘huiswerk’

Samen en van elkaar leren werkt

Aanpak

De 6 clubs die meestapten in het gedeelde traject werden uitgenodigd voor 5 avonden. Die vormden samen een stappenplan om te evolueren van een sterke sportclub naar een sterke vrijwilligersvriendelijke sportclub. Tijdens de sessie deelden de vertegenwoordigers best practices en uitdagingen van hun club, en kregen concrete tips en tricks mee naar huis. Om de clubs te stimuleren om meteen de vertaalslag van de nieuwe kaders en methodieken te vertalen naar de praktijk kregen de deelnemers telkens ‘huiswerk’ mee naar de club. “Soms konden we die taken meteen uitvoeren, soms was er meer tijd nodig”, erkent Yves. “Zo gaan we nu de receptietechniek toepassen op het einde van het jaar. Het was vooral fijn om samen met andere clubs aan de slag te gaan en van elkaar te leren.”

“De clubs wilden continu good practices uitwisselen, ook zonder dat het over roeien ging.”

Lessons learned

Roeiclubs kampen met dezelfde uitdagingen.

De mensen zijn de grote kracht van een club. ‘Voor en door roeiers.’

Theoretische kaders en hands on tools in combinatie met de open gesprekken, zetten dingen echt in beweging.